<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2408197979157526572\x26blogName\x3dBUTTERFLY+oRaNge\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://butterfly-disismyworld.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://butterfly-disismyworld.blogspot.com/\x26vt\x3d26825635324453903', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NUR AFIFAH MUSTAPHA

Knowing me is so nothing. But to know each other in the world of blogging is the best we can do!

:

Friends:
http://miellatoinkz.blogspot.com/

chitchat:

tagboard here :)

recent update :
Paititi in El Dorado Legend : The lost city. (must read!)
written on Monday, July 12, 2010 @ 8:51 PM ✈


This is a true story. True discovery over hundred years. SATU MISTERI tentang kehilangan sebuah kota mewah yg dipanggil Paititi. This city is said to be a greatest city about 500 years ago. Paititi adalah sebuah kota yg sangat bernilai kerana mempunyai timbunan emas, jewellery dan silver. Namun, sehingga sekarang kota ini belum lagi dijumpai pusatnya. Cuma kawasan sekitarnya telah ditemui dan menjadi bukti kewujudan kota indah ni. Aku sangat2 tertarik dgn legend nih lepas tengok discovery channel pagi tadi. So, let us check what's next bout this interesting story.




Lagenda dan kota Paititi ni terletak di negara Peru. Kalau nak tau Peru kat mana, sila Google sendiri ye. hehe. ok, sambung2!
Paititi terletak di suatu pergunungan yg sangat tinggi mencecah lebih 5,000 meter dari aras laut. Juga terletak di sekitar banjaran apa entah kat Peru tu. Aku x tau namanya. Tapi korang tengok la gambar2 kat atas ni haaa....sangat bergunung-ganang okeh!

Penduduk di sini dikenali sbg orang Inca. Paititi ni jugak sebenarnya kepunyaan orang2 Inca. Menurut history, orang2 Inca pada awalnya menetap di kawasan dataran je. Bukan la kat atas gunung2 nih sbenanya. Tapi mereka telah diserang dan ditawan oleh orang2 Sepanyol. Sebelum diserang lebih teruk, sbhgian besar orang2 Inca telah berjaya melarikan diri bersama timbunan harta karun yg sgt2 banyak. Lalu mereka menuju ke utara dan bersembunyi di kwsn hutan Amazon yg paling dalam dan jauh dari pandangan penduduk dunia nih.



Apa yg dahsyatnya di sini, orang2 Inca tidak langsung meninggalkan jejak spanjang pelarian mereka dan juga mereka telah membina sebuah kota yg menakjubkan. Pembinaannya dikatakan hebat kerana mereka berjaya meneroka sebuah pergunungan dan membina susur2 jalan dan binaan batu di lereng2 gunung yg langsung tak rata dan sgt curam.

Mereka sgt bijaksana sbb mampu membina sebuah tamadun purba yg indah dan mewah di atas sebuah gunung dan dalam ketebalan hutan Amazon. Sekalipun helikopter atau kapal terbang pun dikatakan tak mampu mendarat di kota Paititi tersebut disebabkan oleh muka buminya yg tak rata. Oleh sebab tu lah, kota ni diterokai dgn satu2nya cara iaitu, mendaki dan mengembara. Semua hasil jumpaan ni pun ditemui oleh penyelidik yg terpaksa berjalan kaki selama seminggu.




Gambar kt atas ni adalah laluan yg dilalui oleh penyelidik yg berminat terhadap kota Paititi. Ni lah susur jalan yg dibina oleh orang2 Inca. Mind you, that this path was built near to the slope of those high mountain. Slope tu sgt2 lah curam. Mungkin melebihi 75 darjah curam. Ada juga sekumpulan penyelidik yg tak pulang dan terus hilang sewaktu penerokaan mereka ke kota Paititi sekitar tahun 1971. Mereka dikatakan mati dibunuh setahun kemudian.


Gambar atas ni pulak adalah salah satu keindahan di kota Paititi. Tanahnya begitu subur sekalipun cuaca sejuk kering di puncak gunung.
Sebelum penyelidik meneroka puncak gunung tersebut, mereka bertemu sekumpulan penduduk pewaris orang2 Inca di kawasan yg dipanggil Cusco. Perkampungan ni terletak di kaki gunung tersebut. Pawang atau ahli nujum kat perkampungan tu dikatakan menyimpan rahsia tentang lokasi sebenar kota mewah Paititi. Mereka enggan menceritakan lebih lanjut tentang Paititi. Sebab tu lah penyelidik terpaksa meneroka sendiri.
Jom kita tengok gambar2 perkampungan pewaris orang2 Inca kat bawah ni.






Satu lagi fakta menarik, penyelidik2 yg bersungguh2 mencari kota Paititi ni selalunya hanya mampu bertahan seminggu sajer. Sebab bekalan makanan semua tak mencukupi. Selama seminggu pun mereka belum juga mampu menemui pusat kota Paititi tersebut. Sudahnya, mereka akan berpatah balik tanpa penemuan yg memuaskan.

Okay lah, sebagai penutupnya, kita tengok pulak muka2 penyelidik yg pernah cuba merungkai MISTERI KOTA MEWAH PAITITI di Peru.






Sesungguhnya kota Paititi ni masih lagi misteri. Belum ada lagi sesiapa yg menemuinya. Gambar2 yg korang tengok kt atas ni semua hanyalah sekadar cebisan tamadun penduduk Paititi. Gambar2 ni semua dikatakan mungkin adalah tinggalan binaan pintu masuk ke kota tersebut. Belum lagi kota Paititi. Mungkin juga apa yg mereka jumpa adalah petanda bahawa Patiti wujud dan mungkin juga lebih jauh ke tengah Amazon atau mungkin tersembunyi dlm gunung/bawah tanah?? Siapa tau kan...Wallahu A'lam....





0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life