<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2408197979157526572\x26blogName\x3dBUTTERFLY+oRaNge\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://butterfly-disismyworld.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://butterfly-disismyworld.blogspot.com/\x26vt\x3d26825635324453903', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NUR AFIFAH MUSTAPHA

Knowing me is so nothing. But to know each other in the world of blogging is the best we can do!

:

Friends:
http://miellatoinkz.blogspot.com/

chitchat:

tagboard here :)

recent update :
bila aku dan adikku main masak2
written on Sunday, August 22, 2010 @ 8:54 PM ✈



sorry dik, along malas nak edit, so along curik pic blog kau. huhu~


see....
apa yg korang nmpak di atas?
hahaha...
bukan kueh raya okeh...
itu puding....
aku ngan adikku bagi nama...

FRUITY BREADY PUDDING

hah, atau dalam malay nya kan,
puding roti buah-buahan.
this is our first collaboration,
between me and my sis...
(and also my mama actually. haha)
kalau tanpa mama,
mungkin la tak sesedap yg kitorang rasa. ;p

firtsly, let me give yah the resepi.....

*sebuah mangkuk sederhana besar(dilap kering)
*sebatang senduk(orang panggil sebatang ke?)
*sebuah loyang spt pic di atas
*PLANTA 10 sudu besar(lagi banyak lagi howliau!!)
*telur 2 biji
*gula 4-5 sudu besar(utk rasa yg secukupnya)
*buah epal dan anggur dan kurma
*ops! roti jgn lupa(nak sedap guna roti gardenia)
*susu cair IDEAL(ni yg sedap nih)
*juga essen vanilla








okeh.
now.
jom masak.
ketawa dulu.
HAHAHA.
baru la bertambah sedap puding tu nanti. *wink2

mula2, masukkan gula, planta and telur ke dalam mangkuk.
lepas tu kacau sehingga sebati menggunakan senduk.
(kalau korang malas, guna je blender)

kemudian, sediakan loyang.
sapu planta di sekeliling loyang tu.
biar nanti dia tak hangus dalam oven.
lepas tu,
koyak2kan roti gardenia korang ke dalamnya.
susun rapat2 tau.
after that, koyak2kan buah kurma pula.
(memang ini sesi main koyak2)
letakkan kepingan2 buah kurma di atas setiap roti yg koyak tu.

ambil mangkuk yg berisi sebatian telur, planta dan gula tadi.
tuangkan ke dalam loyang tadi.
pastikan ia rata dan menutupi celah2 yg ada antara roti.
jangan habiskan!
kita akan buat dua lapis.
lepas tu, tuang susu cair pula.
cukup sehingga menenggelamkan lapisan pertama.

seterusnya ulang lapisan ke-dua ok.
(kalau korang nak buat 11 lapis pun takpe)

last sekali,
buah anggur yg dah dibuang biji dan dipotong,
dan juga epal yg dipotong dadu,
sila lah taburkan rata2 di atas puding roti tu sbg topping ye.
nak sedap lagi,
tuang susu cair tu sampai penuh loyang tu.
tapi biar sama rata dengan lapisan roti tadi.
jangan melebih2. kang jadi puding susu pulak.
finally, sila bakar puding di dalam oven a.k.a microwave.
atau apa2 yg sewaktu dengannya yg boleh membakar.







Labels:


0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life