<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\0752408197979157526572\46blogName\75BUTTERFLY+oRaNge\46publishMode\75PUBLISH_MODE_BLOGSPOT\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://butterfly-disismyworld.blogspot.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://butterfly-disismyworld.blogspot.com/\46vt\07526825635324453903', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NUR AFIFAH MUSTAPHA

Knowing me is so nothing. But to know each other in the world of blogging is the best we can do!

:

Friends:
http://miellatoinkz.blogspot.com/

chitchat:

tagboard here :)

recent update :
Kalau kau takut sakit hati, jangan baca ini.
written on Thursday, December 19, 2013 @ 5:56 AM ✈

Assalamualaikum.

Saat ni, aku rasa seperti nak membebel. So korang jangan lah baca, baik yang followers ke silent reader ke unknown ke. Terima kasih datang jenguk sekali imbas. Sokay. Kalau tak ada sape baca lagi bagus. Tapi almaklum lah kan dunia elektronik internet ni, semuanya di hujung jari, masakan mereka di luar sana tutup mata. Ada je yang jeling-jeling ambil tahu confirm punya.

Well, saje nak memekak kat blog sendiri kali ni dengan bahasa yang agak kasar, berterabur, pedas dan jujur. Sebab apa? Sebab aku penat jadi lemah lembut. Sopan santun. Tunduk seperti padi berisi yang orang ingat tak reti nak mengamuk dan sebagainya. Maka, hari ni aku ingin tunjuk belang. Mintak maaf awal-awal.

Memandangkan aku ni sekarang off-campus, rushing here and there, so my life is like "could u guys please shut your fu**ing mouth up!". SERABUT. Rasa macam emosi pun tak berapa nak stabil lah kan. Apatah lagi memikirkan manusia-manusia-manusia yang banyak mulut dan suka jaga tepi kain orang macam mak nyah kat lorong Hj Taib tu, termasuk la juga manusia-manusia yg hidupnya suka sangat buat cerita buruk dan fitnah umpama hidup tak reti nak mati and etc etc. Just please jaga diri, member rapat dan keluarga sendiri sudah. Kalau dah namanya student, belajo jelah baik-baik. Ini pointer paras buku lali, tak reti-reti nak stop gossippping. Tapi kalau student pandai, deans list atau almost deans list pun sibuk jugak perangai macam ni, lagi teruk. Harapkan langit, langit bagi petir. Hancur dunia. So yeah tak ada masa nak melayan manusia begini. Kbai. Tu satu.

Yang keduanya, apahal sekarang ni trend LOL LOL LOL menjadi-jadi sangat sampai rasa macam dah sampai tahap annoying yg melampau la pulak. Masalahnya aku faham la yg mereka-mereka tu mungkin ada yg suka-suka atau ada juga yg nak tunjuk rasa annoyed kat something or someone. But the thing is dorang yg berLOL LOL ni pulak yg buat orang lain rasa termeluat. Please la guys, just stop it or at least reduceee it to a normal level. Melayu is still Malay. Kalau belajar tinggi sangat pun tak perlu la nak every single thing kau nak bagi LOL. Sikit-sikit dah ah. Be normal.

Seterusnya, apa kejadahnya zaman sekarang ni orang suka sangat nak riak berlagak show off 24 JAM tak tentu arah kat laman-laman sosial (TWITTER, FB, INSTAG, KEEK, BLOG) macam semua keistimewaan tu korang yg punya bukan Allah s.w.t. Tambah-tambah pulak orang-orang yg kononya alim dan kelihatan warak aurat tutup lengkap alhamdulillah. Lepas tu masing-masing menggelabah anjing update kebanggaan diri sendiri biar satu dunia tahu kau cantik, kau kaya, kau hensem, kau genius terbilang, siblings semua high-educated, mak bapak kerja pangkat darjat tinggi, rumah tak payah cakap la sampai TV set pun tayang juga, kereta lagi, atau yang tiap kali bapak pegi oversea pun nak inform satu dunia and etc etc etc. Eh yg paling tak dapat diterima dek akal ni yg alim-alim tu tudung labuh or janggut 2 inci. Pleassee lah. Cuba control, sekali-sekala nak berlagak tu boleh la diterima zaman sekarang ni. Tapi tak perlu la tiap-tiap hari (termasuk la yg 2-3 hari sekali pon sama je) update something yg tunjuk kau terbaik dari ladang. Lemau ah.

Another thing is, boyfriend-girlfriend atau suami-isteri. Rasanya 70% remaja zaman sekarang ni dah ada pasangannya. Tapi harus ke update cerita-cerita cinta tangkap leleh korang tu biar semua orang tahu korang sedang bahagia ke alam syurga? Gitu? Tak masuk akal. Masalahnya yang dah kahwin secara halal pun satu hal. 24 jam bercerita hal-hal rumah tangga dalam facebook. Habis setiap jejak privacy semua ternoda. Apakah. Yang lagi aku tak faham ni, kat universiti kalau sama kelas pun kena pegang tangan 27 jam ya? Macam tak cukup ranjang. Tahu la dah kahwin. Sakit pulak mata dah kalau 3 semester terserempak, 3 semester tu la tangan tak reti nak renggang sambil dihayun-hayun macam dalam Korean movies bawah pohon sakura. Ni aku rasa nak tanya ustaz-ustaz, apa hukumnya tayang-tayang kebahagiaan rumah tangga depan orang awam secara konsisten? Dui.

SO TAMAT. Aku mintak ampun mintak maaf kalau ada yang terasa di lubuk hati. Apa pun, semua kenyataan di atas aku olah secara rambang tanpa pengkhususan pada mana-mana objek atau subjek. Im just being real about everything and honest about what I feel. Thank you readers! SALAM.



LOVE
fiefamustapha














0 comment[s] | back to top



Syawal has ended, but the smiles remain
written on Thursday, September 5, 2013 @ 11:26 AM ✈

It is already the end of Syawal. And so, I wanted to capture all the smiles of my loved ones to fill up my gallery here and to keep the memories safely, which is better than diary of course. These oh-so-monalisaless pictures I got here were captured during the Raya month and yes this is for my own satisfaction (I love blogging by inserting pictures because I believe in the saying "let the picture speaks by itself")











oppppps! enough is enough.



Bye all!








LOVE
nurafifahmustapha



0 comment[s] | back to top



Banana Split
written on Friday, August 23, 2013 @ 3:08 AM ✈


Ini lah pencuci mulut yang paling paling aku suka.
Nak buat senang.
Nak makannya lagi senang.
Maka selalu lah aku hidang Banana Split ni di rumah.
Untuk kepuasan sendiri dan juga adik-adik.
Tapi kalau nak sedap lagi, kena tambah sweet cherry on the top.
Yang penting, you all kena ada Hershey's Choc Syrup tu.
Vanilla ice cream jangan lupa.

Give it a try!



LOVE
nuarfifahmustapha






0 comment[s] | back to top



D.E.S.S.E.R.T at home!
written on @ 2:19 AM ✈


Oh yes that Rainbow Cake is the main 'character' of course.
And the Russian Hard Chocolate Cake is not forgotten.
Both are handmade! (special thanks to Atam)

All those desserts are gorgeous!
Thanks everybody in making the event a success.



LOVE
nurafifahmustapha



0 comment[s] | back to top



EGYPT and DR. MORSI
written on Wednesday, August 21, 2013 @ 3:22 AM ✈

As a Muslim, I am an idiot if I ever think of ignoring the real current issues regarding EGYPT today!


Now, lets talk about something serious. Lets think about something crucial and vital. Lets do something significant. Egypt today is in dire need of DOA' from all Muslims. Crying for them is useless without Doa' and support. I personally feel that those brothers and sisters in Egypt are helpless. They can do nothing but waiting! Yes waiting for Allah's help, Allah's mercy and Allah's clemency. But is that really a reason for us to stay calm, feeling good in this extra tranquility and having fun throughout our happy happy days?? I dont know. But surely I do the same, yeah I feel very very good living my sort of perfect and complete life after all. Yet I feel bad inside. Really bad.

This bad feeling? Why?

I feel bad because I can do nothing for them. I feel bad because I am not in their shoes. Bad coz I am not them. I am not an Egyptian (in fact nor a Syrian, Palestinian or Iraqian). I am not the one who feels scared to sleep at night. You know why? Because when I am not in those situations, I am actually far from Allah's attention. In this glory life with our happy days, are we really afraid of Allah? I know those Egyptians feel that. But I feel bad in this way. Without jihad, we are actually lacking of real sense of Islamic nature. The fact is that, when we are not them, we have even failed in fighting to maintain our akidah and iman, right? We have failed in fighting with our own NAFSU, right? See how weak we are? We couldn't even stand for the small jihad. What more to defeat the Zionis and Syiites? What a real name of Muslim! 

While those Muslims in Egypt are killed day by day, we are still here in our comfort zone? Can you imagine that? What to expect when the opponents are too powerful? As-Sisi and his followers, they're strong, they're the armed forces. While those innocents are fighting with empty hands? Too bad to live. Too many things to be scared out there. But Muslims have Allah with them. The Almighty, The Greatest, The Strongest.

How about you guys? You really think that your life gains Allah's pleasure already? Think about it again. Same goes to me.

People, my dear friends, let us listen to Egypt's voice! (Not the voice on the side of As-Sisi for sure). The voice of the people. Those innocent people. And to the President, Dr. Morsi, do stay strong! Stay in your peoples' hopes. Allah is with you and your people. You bring Islam to the top, and to the best apex, you are a real fighter, Doctor. 

And for all Muslims, 
The least and the best we can do is Doa', Pray and Hope.
The worst, please show some concern and curiosity towards this issue.
That is the least thing we should ever do.


#pray for EGYPT!
#save EGYPT!
#R4BIA



sicerely,

NURAFIFAHMUSTAPHA





0 comment[s] | back to top



Law School
written on Sunday, August 11, 2013 @ 3:56 AM ✈

Ceritanya macam ni....


Sebagai pelajar undang-undang, hidup memang hitam putih. Langsung tiada warna. Saban waktu menghadap tulisan hitam di atas kertas. (Kecuali time guna highlighter) Gambar? Kartun? Carta? Harapan lah. Nombor? Jauh sekali. Tapi ada la jugak sekali. Belajar Faraid (Harta Pusaka) seperti gambar di bawah ni siap kena ada kalkulator. Terkejut makkk. Otak terkejut macam kena elektrik. Menggigil-gigil nak jawab final exam. Tapi alhamdulillah dah lepas dengan baik semester lepas. Setakat tambah tolak darab bahagi, terima kasih kalkulator. Terima kasih yang terutama sudah tentu lah pada Allah s.w.t. Alhamdulillah.



Kadang-kadang ada yang bertanya, susah tak law school?
For some reasons I'm glad that I'd admitted into this field of studies.
Frankly speaking, living without mathematics @ numbers is a relief.
Susah jugak sometimes tu bila kena hafal too much cases and facts, but still those are not killer.
Numbers are. Haha.
The only thing a law student should be able to do is doing public speaking. 
That's all and you are a true law student then.





LOVE
nurafifahmustapha




0 comment[s] | back to top



Little Chiko
written on @ 3:31 AM ✈






He's not Persian. But he's the best Bengal Kampung. My little Chiko, please stay healthy and happy ok.

(Chiko ada 3 abangs. Tapi yang lain tak manja macam dia. Whatever it is I do love them all sooo much)


MORAL : Sayangi lah haiwan. Sayangi kucing. Jangan aniaya mereka. Mereka juga makhluk Allah yg bernyawa. Bukan manusia saje. Baru lah anda jadi manusia yg berbudi.



LOVE
nurafifahmustapha




0 comment[s] | back to top



Berita Sukan : Hoki Dan Aku
written on Wednesday, July 24, 2013 @ 6:34 AM ✈


 IIUM Sports Carnival 2013


(Contoh esei skema - baca secara baku)

Hoki merupakan satu kecintaan ku sejak azali (sekolah rendah) lagi. Di arena sukan, hoki adalah pencetus kekuatan urat saraf ku dari kepala lutut hingga ke kepala otak. Ketika di padang, neuron-neuron otak ku ligat menyalurkan maklumat membawa arahan bahawa sebatang kayu hoki dan sebiji bola sedang berada di depan mata dan kemudian terus ke seluruh badan agar ligamen dalam tubuh ku dapat bergerak pantas menangkap kelajuan bola. 

Ketika itu lah injap jantung ku ligat mengepam darah agar sampai ke seluruh pembuluh darah. Dan kemudiannya membantu paru-paru ku bekerja lebih cekap menyerap dan menukarkan oksigen baru untuk kecergasan sepanjang perlawanan berlangsung. Walaubagaimanapun, aku merasakan air 100 Plus sangat membantu ketahanan tubuh ku untuk berdepan dengan pihak lawan.

Kalau di sekolah menengah dahulu, kalau tidak silap, tempoh satu2 perlawanan adalah 25min-5min-25min. Kadang kala perlawanan diadakan ketika jam tepat 12 tengah hari. Ketika matahari terpacak atas kepala. Mata pun berpinar-pinar. Dalam sehari pula sampai 2 atau 3 perlawanan. Tanpa kekuatan dan cinta ku pada hoki, aku boleh pengsan di tengah padang dan aku boleh menangis melihat wajah yang seperti arang hitamnya.

Tetapi segala susah payah itu semua sekali gus hilang apabila kemenangan dapat diraih. Itu lah kepuasan yang paling nyata, yang akan menjadi memori hingga nanti aku punya cucu cicit.

Itu lah serba sedikit kisah ku dalam arena hoki. Yang selalu melekat kuat di hati. Sejak aku berumur 11 tahun hingga sekarang 22 tahun, hoki masih lagi menjadi kecintaan ku. Sedar atau tidak, sudah 10 tahun aku meletihkan badan untuk sukan ini. Tetapi aku puas. Perlu kah aku turunkan kepada anak ku nanti? Nanti aku fikirkan. Aku turunkan kayu hoki ku dulu padanya nanti. Hadiah hari jadinya ke-11. ^_^

Terima kasih aku ucapkan buat guru2 dan coach ku yang mencungkil bakat ku dan mendidik ku dalam arena ini.

Sekian.




0 comment[s] | back to top



Puisi : SIMBIOSIS
written on @ 1:02 AM ✈



Sering kali,
Manusia jatuh dalam lembah yang sama,
Dan bercerita,
Tentang gila dunia,
Tentang satu jalinan,
Tentang simbiosis antara mereka.

Sungguh,
Dengan kudrat sekelumit,
Daya diasak,
Ilmu dipacak,
Yang tinggi tak tergapai,
Yang di kaki terus dipijak.

Memang...
Manusia,
Selalu tenggelam dalam kisah tiada penghujung,
Biar simbiosis terus bersenandung.




Stanza oleh :
damia balqeese







0 comment[s] | back to top



in LOVE with two?
written on @ 12:09 AM ✈

I guess, this might help ^_^




somewhat, I think it is true. What say you?



LOVE
nurafifahmustapha




0 comment[s] | back to top



PADDINGTON House of Pancakes
written on Sunday, June 23, 2013 @ 7:45 AM ✈




Gambar atas tu Beef Steak, and yang di hadapannya itu sejenis pancake yang berasaskan buah Epal yang digoreng rangup dengan tepung yang macam ada nestum. Sedap tapi pelik. Huahua aku telan saje. Mengada nak cuba benda baru. Dituang pula dengan madu. Menarik.


Pergi few times la jugak kat sini, sebab aku dah addicted. Gambar atas ni pulak aku telan Paddington Spaghetti. Pemanis mulut tu pulak sebenarnya macam lempeng yang mak-mak kita buat tu.  Dalamnya ada buah-buahan dan makan sekali dengan ais krim and madu. Sedap. :)


Ini pula pancake berlapis beef beacon dengan BBQ sauce. Yang ini sumpah sedap! Sila cuba ya you guys.


Budak sorang ni tak sah kalau tak pilih ayam. Ni something like chicken breast with cheese and fries. Sedap!


This one is the sweet and gorgeous chocolate chips pancake, eat well with honey and ice cream.
Boleh menangis lah makan benda ni. Sampai tak sanggup nak telan. Sedap ya amat. T_T

Decorative place, marvelous menu.
Malangnya aku lupa lah pulak nama-nama menu yang aku telan ni.  
Paddington House of Pancake yang aku tahu ada di dua tempat. Satu at The Gardens, Midvalley, and satu lagi at The Curve.
More info - Paddington House of Pancakes

PRICE?
Reasonable. Tapi berpada-pada lah. Manage your budget wisely.
If you guys jenis yang suka makanan (food lovers), so please and please have some 'pledge' here!
Boleh kata aku merayu di sini. Sila lah datang makan di sini korang. Sangat bahagia. Sangat sesuai untuk release tension. TOTALLY. Totally I say.
Ok bye!





LOVE
nurafifahmustapha



0 comment[s] | back to top



F.R.I.E.N.D.S.H.I.P
written on @ 7:04 AM ✈


Suddenly I feel like appreciating my friends.
 This feeling is very much important to each of us who got friends. Many or few of them is not really a problem. What matters is, we have to know how to keep them happy with a real friendship. Mistakes are often. But precious things are innocent.

Hold them tight. With a true love.




LOVE
nurafifahmustapha




0 comment[s] | back to top



House of Nasi Kerabu
written on @ 6:53 AM ✈


-Nasi Kerabu Nara-

House of Nasi Kerabu yang terletak tak jauh dari UIAM ni adalah antara restoran kegemaran aku dan rakan-rakan. Within 10 ringgit you manage to get a wonderful taste of Nasi Kerabu. Terletak di Prima Sri Gombak dan pernah tersiar di dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan. Cuba lah, pasti nak lagi. Awwww macam iklan. ^_^

for more info, click here - House of Nasi Kerabu




LOVE
nurafifahmustapha





0 comment[s] | back to top



A Card Up One's Sleeve
written on @ 6:40 AM ✈


Life is short. I know that much. That life is short. And that it's important to keep reminding oneself of it. That life is short. Just because it is. I suspect that each of us is going to wake up some morning to suddenly find ourselves old men or women without knowing how we got that way. Wondering where it all went. Regretting all the things we did not do. So I think that the sooner we realize that life is short the better off we are.

Care about your life, properly and happily.








L.O.V.E
nurafifahmustapha




0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life